FREX-perunasta, juuriselleristä ja voimakkaan aromaattisesta juustosta syntyy mehevä gratiini! Uunissa kypsyvä paistos valloittaa myös selleriä vieroksuvien vatsan ja sydämen. Perunan ja juuston lämpimässä syleilyssä sellerin maku nimittäin pehmenee ja solahtaa sopuisasti maukkaaseen vuokaruokaan.
Perunaksi suosittelemme FREX kiinteää tai yleisperunaa , sillä perunasta löytyvä luontainen kosteus antaa mehevyyttä gratiiniin!
Neljälle
500 g Frex-perunaa
400 g juuriselleriä
voita tai öljyä vuoan voiteluun
suolaa ja mustapippuria
5 dl ruokakermaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
½ tl muskottipähkinää
100 g Västerbottensost -juustoa (tai muuta voimakasta juustoa)
Kuori perunat ja juuriselleri. Leikkaa ne ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Voitele uunivuoka ja levitä juurekset vuokaan, ripottele väleihin suolaa ja mustapippuria.
Mittaa ruokakerma kattilaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna rosmariini, lisää ne kattilaan yhdessä muskottipähkinän kanssa. Mausta 1 tl suolalla. Kiehauta seos ja kaada se sitten vuokaan.
Laita vuuan pinnalle leivinpaperi ja aseta päälle paino, esimerkiksi toinen uunivuoka. Paista 200 asteessa tunnin ajan.
Raasta juusto. Ota paino ja leivinpaperi pois, ripottele päälle juustoraaste ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ripottele valmiin gratiinin päälle hieman hienonnettua rosmariinia ja tarjoile.
Comentarios